Opening van De Schammer

Opening 'De Schammer'

De lente is nog maar net begonnen, en nu al vindt een belangrijk project in het kader van “Venster op de Vallei” zijn voltooiing: vandaag was de opening van ‘De Schammer’. Dat ging natuurlijk gepaard met allerlei officiële trala, maar er waren ook schoolkinderen die bomen plantten en excursies voor belangstellenden.

De eerste (fruit-)bomen werden geplant door gedeputeerde Joop Binnekamp, de wethouders Joyce Oskam van Leusden en Mirjam Barendregt van Amersfoort en door Marco Glastra.

Opening 'De Schammer'

Daarna gingen schoolkinderen uit Amersfoort en Leusden aan de slag. 23 maart was dit jaar namelijk niet alleen de dag van de opening van De Schammer, maar ook ‘Boomfeestdag’: een dag waarop kinderen bomen planten.

Opening 'De Schammer'

Opening De Schammer

Opening 'De Schammer'

Dit gedeelte van het programma (het eerste deel van de ochtend) vond plaats onder uiterst mistige omstandigheden. Het gebied was niet te (over-)zien, maar ook het geluid van de snelweg werd gedempt. Het grijze weer weerhield de kids er niet van om – onder deskundige begeleiding van de mannen van de woensdaggroep en van mensen van ‘De Schoolsteeg’ (en ook van onze Kees, die was weliswaar z’n laarzen vergeten, maar hij kon de verleiding toch niet weerstaan!) – ijverig bosplantsoen te gaan planten.

Opening 'De Schammer'

De hulp van verschillende schoolkinderen werd ook ingeroepen bij het maken van de wilgentunnel.

Opening De Schammer

Ondertussen was in het gebouw van de Hockeyclub het formele gedeelte van het programma van start gegaan. Met veel redevoeringen van o.a. de wethouders van Leusden en Amersfoort, Joyce Oskam en Mirjam Barendregt – die een gedicht over De Schammer voordroeg -, dijkgraaf Annemarie Moons van het Waterschap Vallei & Eem, de gedeputeerde Joop Binnekamp van de provincie Utrecht, en Marco.

Opening 'De Schammer'

Opening 'De Schammer'

Maar ook daar kwam weer een eind aan. De zon brak door en de kinderen keerden terug van hun plantklus. Toen volgde het – naar mijn mening – meest interessante deel van de ochtend: we mochten het gebied in. Daarbij werden we de weg gewezen door Martijn en twee gidsen, waaronder John.

Opening 'De Schammer'

Tijdens de wandeling, nu in een heerlijk zonnetje, kon ik genieten van zo’n dertig scholeksters – die luid aan het tepieten waren – , verschillende kieviten, een paar witte kwikken, een tureluur (niet goed gehoord), een paar kleine plevieren, een stuk of vier kuifeendjes en een dodaars. En niet te vergeten de canadaganzen, natuurlijk. Het enthousiasme van Martijn voor het gebied is bepaald aanstekelijk! Ik ben erg benieuwd of het net zo mooi gaat worden als Bloeidaal.

Opening 'De Schammer'

Aan de mannen die het gebied aangelegd hebben, zal het niet liggen!

Opening 'De Schammer'

(Veel) meer foto’s: klik hier.

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in De Schammer, Utrechts Landschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opening van De Schammer

  1. jadocus zegt:

    Leuk Dick, groet Hans

  2. bomennederland zegt:

    Mooi gebaar en groots aangepakt en de jeugd heeft de toekomst. Het is ook voor hun toekomst. Gr Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s