Vreemde beuk

Tijdens de oefeningen in het bos, wat hardlopers altijd doen, was aan John de vraag gesteld onder wat voor boom ze nu eigenlijk stonden. Zijn eerste ingeving was beuk, maar toen hij wat beter keek begon hij te twijfelen. De bast lijkt helemaal niet op een beukenbast. Dus maandag zijn we er naar toe gegaan en heb ik wat foto’s gemaakt. Hij staat heel dicht bij een gewone beuk en is daardoor heel raar gegroeid. Hierdoor is de bast op de wat hogere takken juist zeer goed te zien. De knoppen zijn precies beukenknoppen, bruin, langwerpig en smal.

Enkele jaren geleden werden we attent gemaakt op een speciale boom in Birkhoven, de Fagus sylvatica ‘Quercoides’. Deze boom is sprekend een beuk maar de bast lijkt meer op een eik. Een foto van deze beuk met eikenbast zal ik eerst laten zien. (te vergroten door op te klikken)

Beuk met bast als van een eik. Fagus sylvatica 'Quercoides'

Ik moest onmiddellijk aan deze bijzondere vondst van enkele jaren geleden denken toen we maandag die merkwaardige beuk bekeken. Kijk maar eens mee naar de foto’s van onze nieuwe vondst.

Het is de rechtse boom, die met die fiets


Hij groeit raar, maar is echt prachtig. De bast is wel anders als van de eerste boom, ook niet echt als van een eik, maar wat dan wel?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vreemde beuk

 1. bomennederland zegt:

  Hetzelfde ondervond ik afgelopen herfst in Elswout, het leek een beuk, maar had een vreemde bast. Maar kan het een zaailing zijn van de F. sylv.’Quercoides’ ? Denk aan (vlaamse) gaaien, eekhoorns, muizen enz? Ben ook benieuwd naar een antwoord. Groet, Karin

 2. Frank Talsma zegt:

  Waar staat deze beuk in Birkhoven? Ik ken daar zo’n boom maar die lijkt niet op het exemplaar van je foto. De boom die ik ken staat vlak bij de BWlaan bij de parkeerplaats hockeyvelden. Ben benieuwd of er meerdere van zijn.

  • wilma zegt:

   Dag Frank,

   De boom staat vrij dicht langs de BWlaan, ongeveer halverwege de parkeerplaats en de dierentuin. Volgens mij is het aan een paadje waar hardlopers van Altis vaak het bos in geen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s