Reekalfjes evacueren

Vandaag naar Stoutenburg. Eric, die Martijn op waardige wijze vervangt, had ons gevraagd om hem te helpen met het opsporen van reekalfjes in hooiland dat gemaaid moest worden. Nou. Daar zijn we wel voor te porren, natuurlijk. Dus vanochtend om negen uur stonden we met ca. 15 personen bij de werkschuur. Leuk om de oude bekenden van de maandag-veldwerkgroep Stoutenburg weer eens te zien. En Gerrit, en Addy. En dan was er nog de knaap die stage loopt bij Eric. Een heel gezelschap. Onder de bezielende leiding van Mw. Rodrigo togen we het veld in. In een lange linie, met ongeveer een meter tussenruimte, kamden we het hele terrein achter de werkschuur uit.

Reekalfjes zoeken in hooiland op Stoutenburg / foto: Wim van Roekel

Reekalfjes zoeken in hooiland op Stoutenburg / foto: Wim van Roekel

Zonder resultaat. Met dien verstande dat we in de verte wel een reebokje zagen, en genoten van de kleine karekieten en de rietgorzen en het heerlijke weer. Daarna hetzelfde verhaal bij de vistrap in de Barneveldsebeek. Ook zonder resultaat. De animo begon al wat terug te lopen. Maar goed. Na koffie en wat peptalk toch maar weer verder op nog een ander hooiland langs de Zwarte Goorderweg (richting Juliusput). Weer dezelfde procedure. Hier stond het gras nog hoger (en vooral dichter), dus nog beter opletten. Na een paar slagen vonden we het eerste kalfje. Ach, wat een schatje. En wat lag het stil en hulpeloos in een kuiltje. Gehandschoend legde Mevr. Rodrigo het kleine beest in een jute zak. En daarin droeg ze het naar een landje verderop, dat (nu) niet gehooid werd.

We zochten niet voor niks..... foto: Wim van Roekel

We zochten niet voor niks..... foto: Wim van Roekel

Nu zijn we natuurlijk allemaal nog veel alerter. En al snel daarna een tweede kalfje. Er ging duidelijk een gedachte door de groep: we doen het niet voor niks. En toen we even later in de volgende wei ook nog een derde kalf vonden, was de pret compleet natuurlijk.
Ondertussen liepen de twee moeders (en ook een vader) zenuwachtig om ons heen. Wat gebeurt er allemaal? Dat zullen ze waarschijnlijk niet snappen. Maar dat doet er niet toe. Drie reekalfjes gered van een akelige dood in de messen van de maaimachine. Een mooi resultaat, toch?

Meer foto’s (van Wim van Roekel):

20110523StoutenburgReekalfjes

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
overgenomen op de website van HUL
en in het Leusdense sufferdje en ook hier en hier
en hier ook nog eens “uitgelicht”

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Reekalfjes evacueren

  1. Kees Aalbers zegt:

    Prachtig verhaal Dick houd me op de hoogte van de foto’s die je nog plaatsen moet.
    gr. Kees

  2. Jan zegt:

    Heel graag zou ik in contact komen met de fotograaf van de reekalfjes foto’s jan@levendehave.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s