Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug komt onze kant uit

Vanmorgen voor het eerst gewerkt op terrein van het DierenPark Amersfoort. Op het parkeerterrein stond nog aardig wat Amerikaanse vogelkers. Nu dus niet meer. Overigens ook weer aardig wat plekken met Japanse duizendknoop Fallopia japonica gevonden. Dit is een uiterst aggressieve exoot, die zeer moeilijk te bestrijden is. Een combinatie van afknippen en afsmeren met roundup lijkt wel effectief. Maar het gaat er vooral om dat dat meerdere keren per jaar plaatsvindt: voortdurend alles afknippen/-maaien en daardoor uitputten lijkt de beste methode. Een aandachtspunt!

Deze avond zijn Wim, Wilma en Dick op een informatiebijeenkomst over de uitbreiding van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geweest. Het Nationaal Park bestrijkt tot op heden slechts het zuidelijk gedeelte van de heuvelrug, het deel ten zuiden van de A12. Een Nationaal Park is een vrijwillige samenwerkingsvorm tussen grondeigenaren, overheden en natuurbeherende organisaties. Een Nationaal Park heeft weliswaar geen bijzondere planologische status, maar leidt wel tot een meer samenhangend beleid op het terrein van bescherming en beheer van de natuur, van recreatie, educatie, enz. De grenzen van het Nationaal Park vallen ruwweg samen met die van de ecologische hoofdstructuur, met dien verstande dat op de meeste plaatsen de grens getrokken is bij de rand van de heuvelrug, d.w.z. de bosrand.

uitbreiding Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Er zijn nu vergevorderde plannen om het Nationaal Park uit te breiden tot de A28. Dat betekent dat het bosgebied van Austerlitz (SBB), het landgoed Den Treek – Henschoten en de Leusderheide deel gaan uitmaken van het Nationaal Park. Een erg goede zaak, natuurlijk. Nu maar wachten op de volgende uitbreiding, over de A28 heen, nog verder in onze richting…. Tot ook Birkhoven deel gaat uitmaken van het Nationaal Park en het uiteindelijk reikt van de Rijn tot aan het Eemmeer.

Meer informatie over de uitbreiding van het Nationaal Park: hier.

Op de terugweg hebben Wilma en Dick nog even genoten van de nachtzwaluw op de heide langs de Treekerweg. Het kenmerkende rateltje (met dank aan: www.soortenbank.nl) hield soms wel minuten lang aan. En ook de alarmroep – kwiek-kwiek – was een paar keer goed te horen.

Eerder hadden we de nachtzwaluw hier nog niet waargenomen, wel elk jaar op de Leusderheide. Blijkbaar heeft de verbindingszone tussen de Leusderhei en het heitje langs de Treekerweg (via het ecoduct Treeker Wissel over de N227), waar een stuk bos wordt omgezet in heide, al meteen resultaat.

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s