Malawi

Door het werken in het bos Birkhoven, wordt duidelijk de interesse in bomen bij de veldwerkers wel wat aangewakkerd. Cees Broeze was enige tijd geleden in Malawi en kon het niet laten enkele giganten op de prent te zetten. Zoals bv. de bekende Baobab, al heeft hij deze foto vast niet zelf gemaakt.

Cees bij de voet van een Baobab

De Mangoboom is vast en zeker een zeer welkome boom in het warme Malawi. De heerlijke vruchten en de grote hoeveelheid schaduw moeten echt een weldaad zijn. Zo te zien staan er ook verschillende gebouwtjes onder de boom.

Mangoboom

Nog een onbekende boom, maar intrigerend door de manier waarop hij zich aan de grond vastzet.

Nog wat nagekomen bomen uit Malawi.
Eerst de ernstig bedreigde Mulanje Ceder. Deze boom is endemisch in het Mulanje gebergte en wordt met name door houtkap ernstig bedreigd. Op you tube is er een korte documentaire over, zie hier.

Mulanje ceder

Verder ook de koortsboom, een acacia die vooral graag groeit in gebieden waar water is. Dit in tegenstelling tot veel andere acacia’s die in drogere gebieden kunnen gedijen. De Latijnse naam van de boom is Acacia xanthophloa wat vrij vertaald is ‘doorn met gele bast’. De boom heeft veel doorns en de bast is opvallend, bijna lichtgevend geel/groen. Er zit een soort poederlaagje op de stam wat je er af kan vegen en dan blijft een licht groene bast over. De boom is vooral te vinden in moerasachtige gebieden.
Vroeger werden reizigers in Afrika vaak ziek, gepaard gaand met hoge koortsen. Daar de mensen de hele dag tussen deze acacia’s hadden vertoefd, werd deze boom als oorzaak van de koortsende ziekte aangewezen. Nu weten we dat het voor de hand liggender is, dat de muggen die in de moerasgebieden leven de oorzaak geweest zullen zijn. Maar de boom heeft er wel de naam Fevertree aan overgehouden.

Fevertree

Dan een zeer forse vetplant. Zou het de Euphorbia ingens of Candelabratree kunnen zijn? Wel erg indrukwekkend!

Candelabra tree

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s