Dagje uit

Vandaag was het de warmste 1 oktober ooit! De vrijwilligers van de commissie Amersfoort hadden een dagje uit naar de Oostvaardersplassen en de Bataviawerf.

We vertrokken (achteruit) vanuit Stoutenburg om 9 uur zodat we om 10 uur bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer konden zijn voor een rondwandeling. Twee gidsen stonden daar klaar om ons te begeleiden. Gezellig babbelend aanvaardden we de tocht en stonden meer dan eens stil om toch maar niets van de omgeving en de daarin levende dieren te missen.

Zoeken naar de edelherten of misschien wel een kiekendief

Het gebied was na de inpoldering eigenlijk bestemd om een industriegebied te worden. Doordat het vrij laag lag en het enige tijd duurde voordat men aan de aanleg zou beginnen was er al een heel natuurrijk gebied ontstaan. Er werden al soorten vogels en insecten waargenomen die in Nederland heel zeldzaam waren geworden. Toen is besloten om de plannen te wijzigen en er een natuurgebied van te maken.
Het wordt begraasd door grote grazers als heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Er zijn er heel veel, maar toch liepen ze ons niet voor de voeten. We probeerden ze zoveel mogelijk met de verrekijker in beeld te krijgen. Vanuit de vogelkijkhut de Zeearend hadden we echt een geweldig uitzicht over het gebied. De verschillende soorten grazers kwamen allemaal in beeld, maar ook een vos liet zich nog heel mooi zien. Verder natuurlijk heel veel vogels waaronder grote zilverreiger, kievit, smient, goudplevier, slobeend en natuurlijk grauwe gans.

Na de wandeling werden we naar Nieuwland in Lelystad gebracht, waar een heel goed verzorgde biologische lunch voor ons klaar stond. Toppie!
Voor het middagprogramma waren we meteen op de goede locatie, de Bataviawerf.
Hadden we ’s morgens niet hier en daar in de bus gehoord dat sommige liever op de Oostvaardersplassen wilden blijven? Gelukkig had niemand dat gedaan, daar hadden ze misschien wel spijt van gekregen. De rondleiding door de Batavia en de in opbouw zijnde Zeven Provincien was erg indrukwekkend.

Batavia

De Zeven Provinciën in aanbouw

Zo groot en bijzonder! Kees en Mark brachten ons daar uitgebreide verhalen over de geschiedenis, de bouwtechniek, het handwerk en het leven (en de gruwelen) aan boord. Een gigantisch project dat niet zou slagen als ze niet hun 300 vrijwilligers zouden hebben.

Dank aan Janny, Frans en Het Utrechts Landschap die deze heerlijke dag voor ons hebben verzorgd.

Hier een link naar nog enkele foto’s.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Dagje uit

  1. Dick Bos zegt:

    You had a beautiful day, with lovely weather, as I can see. Happy to see you volunteers enjoyed yourself. Greetings, db

  2. Kees Aalbers zegt:

    Prachtige foto’s Wilma, ik zou zo’n uit ook wel eens willen hebben in Scherpenzeel of de Laan.
    O, ja ik houd Dick goed bij heb er bijna een dagtaak aan zoveel schrift hij maar wel leuk.

    gr. Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s