Nazorg prunusbestrijding

Nadat we weken aan het werk geweest zijn in een nieuw vak in Birkhoven om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen, zijn we nu weer eens bezig met de nazorg.
Na de eerste ronde van bestrijding, waarin we proberen zoveel mogelijk de bloeiende bomen een kopje kleiner te maken (en dus te voorkomen dat er nog nieuwe kersjes = nieuw zaad in de grond komt), blijft het zaak om alles wat nog nieuw opkomt en uitloopt onder de duim te houden.

Onder de eiken zien we de nieuwe uitlopers van vogelkers, de blaadjes worden al een beetje geel

Na twee of drie jaar gaan we met de gehele groep weer oude percelen door om de nieuw uitgelopen vogelkersen te verwijderen.
Doordat er door het verwijderen van de vogelkers meer ruimte en licht op het perceel is gekomen, is er ook weer meer kans voor de inheemse bomen om zich daar te vestigen. Het is van belang dat die inheemsen blijven staan. Gelukkig zijn de veldwerkers van Birkhoven inmiddels zo getraind dat ze de vogelkersen er van afstand al tussen uitpikken. Al blijven er toch wel momenten van twijfel en dan raadplegen we elkaar. De geur, de kleur, de bast, de bladerglans, de kartelrandjes aan de bladeren, de nerven, alles wordt bekeken om er zeker van te zijn dat de inheemse bomen blijven en de vogelkersen eruit gaan.

De karakteristieke bast van de Amerikaanse vogelkers

Het leuke is dat je dan ook regelmatig andere bomen tegen komt en dat je die ook gaat herkennen.
In het stuk waar we nu werken staat veel vuilboom, Rhamnus frangula en kardinaalsmuts, Eonymus europeus. Verder ook vlier Sambucus nigra, els, Alnus glutinosa en ik vermoed ook wat inlandse vogelkers, Prunus padus.

Een kardinaalsmuts in herfsttooi.

Maar ook een appel, Malus en helaas ook Japanse duizendknoop, Fallopia japonica . Dit is ook een invasieve exoot (afkomstige van tuinafval?) die we maar zoveel mogelijk weghalen. We vonden ook nog een Amerikaanse vogelkers met een omtrek van minstens 30 cm. Die hebben we in de vorige ronde dus over het hoofd gezien. Als die heeft gebloeid en zaad gevormd, dan betekent dat dat de nazorg wat langer moet doorgaan. Het was nu al te laat in het jaar om te zien of er bessen aan zaten, maar ik ben bang dat het wel het geval was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven, Prunus serotina en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s