Broeihopen

In de loop der jaren hebben we al werkend in het bos verschillende keren ringslangen waargenomen. Ik vind het altijd weer een spannende ontmoeting met dit wat onbekend en daardoor onbemind reptiel. Waar zitten ze in de winter en/of in de zomer? Wat eten ze, hoe planten ze zich voort, hebben ze het moeilijk in Birkhoven? Voor wie wat meer wil weten, kijk maar eens op wikipedia, daar staat een uitgebreid artikel over de ringslang.

Al meerdere keren hebben we vernomen dat er in andere gebieden van Het Utrechts Landschap broeihopen voor ringslangen zijn aangelegd. In deze hopen kunnen ringslangen hun eieren leggen en door de broei in de hoop komen deze eieren dan uit.
We hebben hier en daar informatie ingewonnen en zijn afgelopen maand zelf begonnen met de aanleg van enkele hopen in Birkhoven.

De benodigdheden waren allemaal heel dichtbij. Takken, bladeren, evt maaisel, en mest. Voor de mest hebben we aangeklopt bij het dierenpark en die wilden het ons graag leveren. In de beschrijving van het maken van een broeihoop wordt paardenmest aanbevolen, maar ons leek olifantenmest een goed alternatief.
Eind maart hebben we de locaties van de broeihopen gekozen en vast wat voorbereidingen getroffen. Takken en blad verzameld.
De eerste maandag in april lag er op de vroege morgen al een flinke vracht olifantenpoep, gemengd met wat hooi, voor ons klaar. Het echte bouwen van de hopen kon nu beginnen. Met kruiwagens werd het ingrediënt naar de juiste plaats gebracht.

In de kruiwagen met die prachtige kogels

Eric met een vrachtje op weg naar de broeihoop.

Leegkiepen

Zo hoog wordt die dus.
De dikke keutels nog een beetje platslaan en dan nog afwerken met bladeren

De afmeting van een broeihoop moet ongeveer 2m lang, 1 m breed en 1 m hoog zijn. Behoorlijk groot dus.

Het resultaat

De prachtige berg olifantenpoep slonk snel en een tweede en derde werden gauw bijbesteld. De derde vracht bleek van de savanne te komen, dus van giraf, zebra en koedoe, geloof ik. Met scheppen en kruiwagens hebben we het allemaal netjes weggewerkt en daarna de hopen met blad afgewerkt. Nu maar hopen dat ze gaan broeien en dat de ringslangen ze aantrekkelijk vinden om hun eieren erin te leggen.
We gaan het de komende jaren in de gaten houden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ringslang en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Broeihopen

  1. Pingback: Ringslangen | Bos Birkhoven bij Amersfoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s