Hoog bezoek in het pinetum

Enige tijd geleden – nog voor de Tweede Kamerverkiezingen – schreef Koos Voogt, gemeenteraadslid van Amersfoort, een open brief aan wethouder Menno Tigelaar van (o.a.) Stedelijk Beheer over het onderhoud van het pinetum Birkhoven. Die brief verscheen in De Stad Amersfoort (klik hier om de brief te lezen) en er werd ook in enkele regels aandacht aan besteed in het AD. Voor mij reden om Koos Voogt een berichtje te sturen; voor boswachter Martijn Bergen een goede gelegenheid om de heren eens uit te nodigen voor een bezoek aan het pinetum. Woensdag 3 oktober was het zover. ’s Ochtends had het de hele tijd gegoten van de regen, maar ’s middags klaarde het op. Twee ambtenaren vergezelden de wethouder, namelijk Willem van der Stelt (adjunct hoofd Stedelijke Ontwikkeling en Beheer) en Aart van Egteren (wijkbeheerder). Vanuit Het Utrechts Landschap was Simon Klingen van de partij.
Het gezelschap begaf zich vanaf de parkeerplaats rechtstreeks naar het pinetum. Onderweg vertelde Martijn honderduit over het onderhoud van het bos.

Politiek bezoek aan het pinetum

van linksaf: Willem van der Stelt, Koos Voogt, Martijn Bergen, Menno Tigelaar en Aart van Egteren.

In het pinetum aangekomen liet hij zien wat er de afgelopen jaren door Het Utrechts Landschap is gedaan om het pinetum als parkachtig element in het bos in stand te houden. Simon ging even terug in de geschiedenis, en memoreerde dat in 2005 het pinetum er behoorlijk verwaarloosd bij lag. Toen een kleine groep vrijwilligers aanbood om daar eens wat aan te doen is dat vanuit Het Utrechts Landschap van harte ondersteund en inmiddels, zeven jaar later, doet deze vrijwilligersgroep – zoals uit dit blog ook regelmatig blijkt – van alles om het pinetum in stand te houden en Birkhoven een mooi bos te laten blijven.

Wethouder Tigelaar en gemeenteraadslid Voogt op bezoek in pinetum Birkhoven

van linksaf: Wethouder Tigelaar, gemeenteraadslid Voogt, Simon Klingen, boswachter Martijn Bergen en de ambtenaren Willem van der Stelt en Aart van Egteren.

Ook vanuit de beheersorganisatie van Het Utrechts Landschap werd en wordt veel aan het pinetum gedaan. Paden en trapjes werden opgeknapt; de vrijwilligers werden ondersteund bij het aanplanten van nieuwe bomen uit de collectie van pinetum Blijdenstein in Hilversum en er zijn verschillende grote bomen weggezaagd. Voor dit najaar staat een dunning op de agenda die zichtlijnen moet versterken en ruimte moet maken voor een bescheiden uitbreiding van het pinetum in de zuidwesthoek. Ook zal binnenkort geïnvesteerd worden in één of twee informatiepanelen. De vrijwilligers zijn – in overleg met de stadsecologe van Amersfoort, Renée van Assema – bezig een boekje over Birkhoven en het pinetum te maken. Aanplant – op bescheiden schaal – van nieuwe bomen zal ook de komende tijd doorgaan. Het onderhoud van de paden blijft een punt van aandacht, evenals dat van de (omgeving van de) bankjes.

Wethouder Tigelaar en gemeenteraadslid Voogt op bezoek in pinetum Birkhoven

Samenvattend: er is goed te zien dat er de afgelopen jaren gewerkt is om het pinetum als parkachtig element in het bos in stand te houden en dat zal de komende jaren zeker doorgaan.

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Pinetum Birkhoven, Utrechts Landschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoog bezoek in het pinetum

  1. Annelies de Ferrante zegt:

    Wilma, wat is het toch heerlijk om jouw blog te lezen!!! Ik probeer zo eens in de 3 maanden bij te houden, en ben er dan ook meteen een middag zoet mee… ken natuurlijk ook veel terreinen waar jullie groep werkt aan het onderhoud én ben dan gelijk weer helemaal geïnformeerd!! Mooie plaatjes, leuke en informatieve verhalen! Ik geniet er echt van! Dank van je collega-vrijwilliger Annelies de Ferrante

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s