Vrijwilligersuitstapje naar Birkhoven

Op 21 oktober 2012 was er een uitstapje in Birkhoven. Annelies de Ferrante heeft onderstaand verslag gemaakt. Foto’s zijn gemaakt door Janny Jochemsen.

Wij, enkele HUL vrijwilligers van Stoutenburg, hebben dit jaar enkele uitstapjes georganiseerd voor onze medevrijwilligers om zowel elkaar als ook De Heuvelrug wat beter te leren kennen…
Vandaag stond ons volgende uitstapje op de agenda: een gegidste wandeling door mooi Birkhoven. Ik ben er nog niet geweest, maar mijn collega-vrijwilligers beloofden mij een prachtig uitstapje.
Wij houden van de natuur en zijn graag buiten, dus pakten we gedrieën natuurlijk de fiets! Na een tocht van 6 km kwamen we aan op de aangegeven parkeerplaats naast het Bosbad, alwaar onze andere collegaatjes ons al op stonden te wachten. We zullen gegidst worden door onze collega John de Jongh, hij werkt als veldwerker voor HUL onder commissie Amersfoort en doet onderhoud in o.a. dit mooie bosgebied!
John begint al op het parkeerterrein te vertellen over het geografische ontstaan van dit bosgebied, een verhaal wat ons heel bekend in de oren klinkt, want ook dit vertellen wij regelmatig aan onze gasten op Stoutenburg.

John vertelt

Het weer zit mee, de herfst toont zich in alle glorie en we maken een werkelijk prachtige wandeling! De rond 1920 in het kader van werkverschaffing uitgegraven bosvijver en uitzichtheuvel vormen een onverwacht plaatje; eerst staan we stil aan de voet van de mooie vijver, vervolgens lopen we er omheen naar de heuvel, welke is opgeworpen uit het zand vanuit de vijver. Van beide kanten adembenemend mooie uitzichten en degenen die een fototoestel hebben, klikken dan ook behoorlijk wat kiekjes…


We zien zowel inheemse bomen als uitheemse bomen als Douglas en Lariks. HUL streeft naar een gevarieerd bos, en dat is hier duidelijk te zien. De bomen die vallen om welke reden dan ook, blijven liggen – heerlijk is om te ervaren dat hetgeen onze boswachter ons al leerde, hier ook echt goed te zien is: de natuur mag gewoon zoveel mogelijk de natuur zijn en dus (gecontroleerd) haar gang gaan.…. Men grijpt alleen in daar waar nodig; zo leerden wij dat er af en toe Douglassparren weggehaald moeten worden, om de rest van de vegetatie wat adem en/of ruimte te geven. Het is herfst, en we komen onderweg dan ook volop mooie paddestoelen tegen.
De wandeling loopt o.a. ook langs hele bosschages van Rododendronstruiken in de zogeheten “Rododendronvallei”, wat veelbelovend is voor een lentewandeling alhier. We prijzen ons gelukkig met onze keuze om John hiervoor te vragen, hij heeft heel veel te vertellen en wij hangen aan zijn lippen…
Vooral ook bij het Pinetum kijken we onze ogen uit, de respectabele oude reuzen die hier staan overweldigen ons! Hier vertoeven we wat langer, dit is een prachtig Pinetum, heel natuurlijk en vrij van opzet! John wijst ons intussen zijn lievelingsboom en zijn lievelings-zichtas aan. Sommigen van ons begaan zich zelfs hier en daar aan ‘t “boomknuffelen”, n.a.v. weer een mooi verhaal van hem…
Ik probeer de route te onthouden, wat me natuurlijk niet lukt… Maar zie onderweg gelukkig wel groengekleurde HUL paaltjes, wat me garandeert dat ik hier een volgend keer ook wel mijn weg zal kunnen vinden. Want ik kom terug! Dit mooie bosgebied wil ik nogmaals zien en doorheen wandelen – Weer in de herfst, want dat is zó voor herhaling vatbaar; maar ook in de lente, in de zomer en zeer waarschijnlijk ziet het er ook prachtig uit in de winter!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven, Bosvijver en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrijwilligersuitstapje naar Birkhoven

  1. Annelies de Ferrante zegt:

    Waarbij nog zij opgemerkt: húlde aan onze collega-vrijwilligers die dit mooie bosgebied onderhouden… Let op de goed onderhouden wandelpaden, natuurlijk ondersteunde “trappetjes” en de erosie tegengaande acties om de ‘heuvels’ te waarborgen, fraai neergezette bankjes, mooi afgebakende vergezichten en de overall aanwezige ondersteuning van de (soms majestueuze) bomen en andere vegetatie die alleen zo goed kunnen gedijen omdat er zoveel omheen gesprokkeld, gehakt, bijgeplant, opgehoopt (zie broeiberg v slangen bv.), schoongemaakt en anderszins bijgehouden wordt! Opdat wij natuurgenieters er dan ook zoveel mogelijk van mogen en kunnen genieten!
    HÚLDE!!!!!
    …… én: ga er vooral wandelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s