Wandeling met de boswachter

Omdat er zoveel werkzaamheden in het bos Birkhoven plaatsvinden, was er een rondwandeling met de boswachter georganiseerd om de geïnteresseerden er over te vertellen. Om 10 uur stond er een groep mensen op de parkeerplaats en Martijn Bergen én Simon Klingen staken van wal.

Simon vertelt

Het gemengde bos Birkhoven is op veel plaatsen zeer mooi. Er zijn ook verschillende delen van het bos waar het gemengde bos teveel wordt overwoekerd door één bepaalde boomsoort. De eiken, beuken, berken en dennen zijn de inheemse bomen hier en die kunnen tezamen een mooi evenwichtig bos vormen. In de loop der jaren zijn in Birkhoven ook Douglas en Hemlock aangeplant voor houtwinning. Beide soorten doen het erg goed, groeien hard en recht omhoog en zaaien zich ook heel goed uit.

Naar boven kijken is heel belangrijk, als je moet kiezen wel boom het veld moet ruimen

Simon en Martijn hebben ons vooral veel naar boven laten kijken, zodat we zelf konden zien hoe daar boven in de toppen de strijd door de bomen wordt uitgevochten. Vele douglassen dreigen de dennen te overgroeien, ze groeien minstens twee keer zo hard.
Komende winter gaat er een dunning plaatsvinden in het bos. Er is vooral gekeken welke bomen een bedreiging vormen voor andere of inheemse bomen en zo is bepaald welke bomen zullen worden geveld. Met de spuitbus is aangegeven welke er uit gaan. Het Utrechts landschap had ook bedacht dat misschien mensen uit de buurt zelf wel wat hout zouden willen hebben en daarom is er een veiling georganiseerd. Het te zagen hout is in kavels verdeeld en dit is waarom er zoveel verschillende kleuren op de bomen te zien zijn. Elke kleur hoort bij een bepaald kavel. Komende zaterdag is de veiling in Amerongen.

Verschillende kavels zichtbaar aan de kleur van de ring

Behalve een dunning in het bos, wordt er op het ogenblik hard gewerkt aan de vijvere. Met grote blauwe steenbrokken uit België worden de afgekalfde oevers van de bosvijver aangepakt. Met zware machines wordt er aan gewerkt, maar het gaat er heel natuurlijk uitzien.

Staande aan de rand van de bosvijver op de nieuwe blauwe Belgische stenen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven, Bosvijver en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s