Over de dunning en meer

De ochtend begon wat nevelig. Bovendien moesten we onverwacht Wilma even missen. Maar gelukkig konden we de weg naar het zuidelijk deel van Birkhoven – de rand tussen de dierentuin en het spoor – nog vinden. Daar bewogen zich dus al snel groene mannetjes door het bos (en één gele) met zagen en tangen en emmertjes en kwastjes.

Bestrijding van Prunus serotina in Birkhoven

Goed geraden. Nog even snel een stukje Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) opruimen. In het voorjaar is de prunus één van de eerste struiken die in blad komt; in het najaar is het één van de laatste soorten die nog in blad staat. Een overlever! Toen we later op de ochtend en in de middag door Birkhoven liepen, viel het op: op meer plaatsen dan ik had gedacht waren nog vergeten struikjes van onze exotische woekeraar te zien. We zullen ze krijgen, volgend jaar!

Zo’n mistige morgen is een mooie gelegenheid voor fraaie plaatjes.

Kees

We hadden om elf uur een afspraak met Martijn. Die zou ons rondleiden door het bos om te vertellen over de dunning die binnenkort gaat plaatsvinden.
Maar eerst natuurlijk even kijken naar de vorderingen bij de bosvijver. Wat wordt het mooi! Het is nu al goed te zien hoe het gaat worden. Martijn kan er terecht trots op zijn. Hij kon ook nog melden dat ie de afgelopen weken heel veel positieve respons had gekregen w.b. de bosvijver. En wij hebben er ook nog geen negatief woord over gehoord.

werk aan de bosvijver Birkhoven

Goed. De dunning. Een dunning staat in de bosbouw voor “het weghalen van bomen om de groei van de overblijvende bomen te stimuleren”. In het geval van Birkhoven is het verhaal iets anders. Bosbouw, d.w.z. houtopbrengst is natuurlijk niet de eerste doelstelling. De eerste doelstelling is om elementen weg te nemen die een natuurlijke ontwikkeling en verjonging van het bos in de weg staan. Verhoging van de natuurwaarde. In een natuurlijk bos komen door windval e.d. ook open plekken voor. Daar krijgt natuurlijke verjonging een kans.
Daarnaast is het recreatieve aspect van belang: de “beleving” van het bos. Dat betekent bijvoorbeeld dat het bos niet overal hetzelfde moet zijn. Nou. Dat laatste is in Birkhoven beslist niet het geval. Martijn legde uit dat eigenlijk elk perceel bos in Birkhoven wel weer z’n eigen verhaal heeft. Op sommige plaatsen zie je al echt een mooie natuurlijk en evenwichtig bos ontstaan. Daar zijn eigenlijk nauwelijks of geen ingrepen meer nodig. Op andere plaatsen hebben (ongewenste) exoten nog helemaal de overhand. We hebben bijvoorbeeld vorig jaar al eens in een perceel alle Amerikaanse eiken (Quercus rubra) verwijderd (zie hier en hier). En we hebben natuurlijk ook al vaker opslag van de douglasspar (Pseudotsuga menziesii) en van de hemlockspar (Tsuga heterophylla) aangepakt. Nou. Dat gaat in een paar percelen de komende tijd op grotere schaal gebeuren. Niet overal. Daardoor houdt het bos z’n gevarieerde karakter. En dat is weer goed voor de flora en fauna en voor de “beleving”. Maar vooral een paar stukken met hemlockspar worden helemaal kaalgehakt. Daar worden alle zaadbronnen radicaal weggenomen. We hebben al gezien dat die hemlocks nogal expansief en dominant zijn. Daar liet Martijn ook weer sterke voorbeelden van zien. Vooral het feit dat de hemlocks zich echt uitbreiden naar andere vakken is een reden om ze aan te pakken. Bovendien…. het zijn natuurlijk wel mooie bomen, maar ecologisch zijn ze niet waardevol, en ze leveren ook nog eens geen waardevol hout op.

Zo’n wandeling met de boswachter verloopt niet zonder pittige discussies!

a7z9be on Make A Gif, Animated Gifs

make animated gifs like this at MakeAGif

Wij konden natuurlijk beamen dat de hemlocks in Birkhoven inderdaad nog expansiever zijn dan de douglassen. Goed. Maar douglassen moeten er natuurlijk ook op verschillende plaatsen weer aan geloven. Alleen die ene dooie douglas middenin het pinetum niet! Dat wordt een soort voorbeeld: kijk eens wat de bliksem met zo’n grote boom in een paar milliseconden kan doen…..
Als we geluk hebben gaat er nog wel een andere douglas uit in het pinetum. Daarnaast werd er ook gesproken over het verbeteren van een zichtlijn…… Of daarover al het laatste woord is gezegd? Ik weet het niet.

Pinetum Birkhoven

’s Middags had Martijn nog een afspraak met vertegenwoordigers van de VBBBB, de Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen; de Vereniging, zo mogen we dat wel zeggen, waaraan het te danken is dat we heden ten dage nog van het bos Birkhoven kunnen genieten. Het Utrechts Landschap hecht eraan om de VBBBB tijdig te informeren over belangrijke ontwikkelingen in Birkhoven. En de dunning die op stapel staat kan beslist als een belangrijke – en positieve – ontwikkeling worden gezien.
De VBBBB was met vier man vertegenwoordigd:

VBBBB wordt rondgeleid in Birkhoven door boswachter Martijn Bergen

van links naar rechts: Arjen Kranendonk, Carol Franssen, Joop v.d. Brom en Jac v.d. Heiden (en uiterst rechts: Martijn Bergen, de boswachter).

Martijn legde voor de tweede maal die dag uit wat de plannen voor de dunning precies inhouden. Eigenlijk maakten we weer ongeveer hetzelfde rondje als we eerder op de dag ook al met de vrijwilligers hadden gedaan. We bleven op sommige plaatsen wat langer stilstaan. Vooral de plek waar volledige kaalslag gaat plaatsvinden – waar alle hemlocksparren worden verwijderd – kreeg ruime aandacht. Iedereen was het erover eens dat het een behoorlijk pittige ingreep is. “Kan dat nou niet gefaseerd gebeuren?” vroeg iemand zich af: nu een deel van de bomen wegnemen en over een aantal jaren de rest? Martijn legde uit dat dat niet gaat, omdat het juist de bedoeling is dat de zaadbron helemaal weggenomen wordt. Anders hou je nog steeds de situatie dat er hemlock blijft terugkomen. En we weten natuurlijk inmiddels dat dat betekent dat er niks anders opkomt.

De tocht leidde tenslotte ook deze middag nog weer even langs de bosvijver. Ook nu weer veel bewondering voor de stevige ingreep die hier gepleegd wordt, ook van een groepje bekenden, die toevallig langskwamen.

Bosvijver Birkhoven

Al was het weer niet zo aangenaam, de dag was het wel. Ieder van de verschillende partijen ging goed geïnformeerd en met vertrouwen in het beleid van de boswachter naar huis. Nu maar afwachten hoe het er uit gaat zien na de werkzaamheden, maar vooral hoe het er over een jaar of vijf uit zal zien.

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Bosvijver en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Over de dunning en meer

 1. M.Bergen zegt:

  Dick, wat een fantastische blog hebben jullie toch. Dit is nou echt leuk om te lezen en al die mooie foto’s erbij. We gaan jullie linken als we de nieuwe website af hebben, dit mag breed gedeeld worden! Hartelijke groet Martijn

 2. Kees Aalbers zegt:

  Dick ik heb weer een nieuw blog van je gevonden, ik had je opgezocht via het net.
  Ik keek altijd al bij Wilma ov r Birkhoven, rmaar jij , zoals verwacht doet het toch weer uitgebreider.
  Ik heb weer veel geleerd over de dunning en wat een een leuke foto’s dat maakt het allemaal weer wat levender. Hij staat bij mijn favorieten dus ik houd je nauwlettend in de gaten in het vervolg.
  Ik kwam erachter via Hackfalls Arboretum, want dat heb ik nog eens nagelezen,alweer bijna een jaar geleden, waar blijft de tijd.
  groeten Kees ( ik hoop je weer te zien a.s. donderdag )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s