Ringslangen

Een jaar geleden hebben we drie broeihopen voor ringslangen aangelegd in de zuidoost-hoek van Birkhoven, vlak bij het hek van het dierenpark. Daar waren we toen een hele ochtend mee bezig met de ploeg, en met de hulp van Eric. Zie hier.

Vandaag hebben we de hopen afgegraven, gecontroleerd en opnieuw opgebouwd. Weer met “grondstof” uit de dierentuin. We konden ook twee kruiwagens van de dierentuin lenen. Bij het afgraven stootten we al snel op dingen die nog even op champignons leken, maar bij nader inzien toch de eierschalen van de ringslang bleken te zijn.

Eischalen ringslang

Wat een verrassing om al na één jaar resultaat te hebben! Het was weliswaar nog maar in één van de drie hopen, maar het belooft wel wat voor de toekomst.

Eischalen ringslang

In totaal konden we zo’n 55 eierschalen verzamelen in twee clusters. In veel van die (lege) schalen kon je de gaatjes zien, waardoor de jonge slangetjes uit het ei gekropen zijn.

Natuurlijk filosofeerden we uitgebreid over wat nou de beste hoop zou zijn. Moeten de takken onderin liggen, of meer in het midden? In de “literatuur” kom je allebei de standpunten tegen, dus daar hebben we ook niks aan. Wij hebben vooral onderin een aardig bed van dikke en dunne takken gemaakt, maar ook hoger in de hoop nog wel behoorlijk wat takken-materiaal verwerkt.

Broeihoop ringslang

Broeihoop ringslang

Maarten

Maarten controleert of alle mest is afgevoerd

Wikipedia geeft antwoord op enkele vragen waar we nog mee zaten: een volwassen ringslang eet vooral kikkers en padden. Het vrouwtje legt gemiddeld dertig eieren.

In overleg met Eric hebben we inmiddels besloten om ook bij de bosvijver dit jaar nog iets te gaan proberen. Bij de Stal van Helden aan de Zandlaan kunnen we paardenmest halen. Daar gaan we a.s. maandag mee aan de slag.

Eischalen ringslang

– – – – – – – – – – – – – – – –
De foto’s zijn niet zo heel goed, deze keer. Zowel Wilma als ik waren ons fototoestel vergeten. Dus het moest met het mobieltje. Maar in ieder geval geven deze foto’s een goeie indruk van onze vondst (en ons werk van vandaag).

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ringslangen

  1. Leuk dat jullie al rinslangen hebben, misschien is het de verse waar uit de dierentuin, Groet Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s