Beheer

Samen met de boswachter, Martijn Bergen en hoofd bosbeheer, Simon Klingen hebben we deze maandag besteed aan beheer van het bos en het beleid wat Utrechts Landschap hierin voert. De afgelopen winter is er veel gezaagd in het bos en dat geeft toch altijd wel weer aanleiding tot vragen en soms ook verontwaardiging.

Simon Klingen (links) vertelt.....

Simon Klingen (links) vertelt…..

De werkwijze van het UL wordt per verschillend bos bepaald in het bos zelf. De natuurwaarde is het eerste punt wat ter discussie komt. Heeft het bos natuurwaarde, hoeveel en hoe kunnen we de natuurwaarde verhogen? Die natuurwaarde heeft te maken met de de bomen die er staan. Veel inlandse of veel exoten? En dan nog of er diversiteit is of dat het een mono…. bos is? Alles wordt bekeken en tegen elkaar afgewogen. Hoeveel het bos gebruikt wordt voor ontspanning en recreatie speelt natuurlijk ook een belangrijke rol!

In Birkhoven is veel gekapt en op sommige plaatsen is er niets of weinig van te zien. Er zijn veel bomen omgezaagd om andere bomen meer ruimte te geven, om zo op den duur een bos te krijgen met echte oude bomen. Op andere plaatsen is bijna alles omgekapt en zijn grote open plekken ontstaan die vooral in het begin een akelige indruk geven. Vooral als er hier en daar nog allemaal afgezaagde stukken hout liggen en zeker wanneer die dan ook nog half op de paden liggen. Ook wij van de veldwerkploeg hadden daar afgelopen winter wel wat bedenkingen over. Vandaag zijn we weer rond geweest en alles ziet er al heel anders uit. De varens geven de kale vlaktes al een heel andere indruk dan een paar maanden geleden. Het licht dat in de open ruimte komt is nu al een verademing in het geheel gesloten bladerdek van de rest van het bos.

De varens maken het beeld meteen heel vriendelijk

De varens maken het beeld meteen heel vriendelijk

Er is gekozen om alle Hemlocksparren (Tsuga heterophylla) vanaf nu uit het bos te gaan weren. De uitzaaiing van deze soort nam gigantische vormen aan, daarom zijn alle zaadgevende bomen inmiddels verwijderd. Een groot deel van de zaaivelden waren al verwijderd, nu ook de overgebleven stukken. Behalve dan het stuk langs de BWlaan. Het is niet fijn om meteen vanuit het bos op de weg te kijken. Als er weer wat nieuwe ondergroei terugkomt gaat ook dat laatste randje Hemlocksparren weg. En dan blijft natuurlijk de vraag hoe het bos zal reageren op deze acties. Komen er veel bramen, zouden er veel eiken, berken of lijsterbessen terugkomen? Dat is een vraag die we voorlopig niet zullen weten. Dat gaan we in de gaten houden. Trouwens……zo was het eerst.
Bosbeheer is iets voor de lange termijn, het bos mooi maken kost tijd. Het bos moet het zelf doen, maar we helpen een handje. Na een dunning is het nooit meteen mooi!
Simon en Martijn, bedankt!

Kinderen maken dankbaar gebruik van zo'n mooie kapvlakte

Kinderen maken dankbaar gebruik van zo’n mooie kapvlakte

Na afloop zijn we even in de rhododendronvallei wezen kijken. Ze staan nu prachtig in bloei. Voor wie tijd heeft, ga snel even kijken en genieten van de explosie van kleur.

Rhododendron ponticum

Rhododendron ponticum

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s