Vlier-Bergvlier

Al een paar weken zien we verspreid door Birkhoven bessen aan struiken hangen. Geen lijsterbessen of bessen van de vuilboom, maar van de bergvlier. Ik had deze bessen nooit eerder gezien, als alleen op plaatjes. De bloeiwijze van de bergvlier was al wel vaker opgevallen en daar had ik ook al eens iets over op het blog gezet. Zie hier.
De bergvlier dus, Sambucus racemosa. De bloemen én de bessen zijn er eerder dan van de gewone vlier, Sambucus nigra. De bessen zijn rood en hangen in trosjes aan de boom. Dit ook itt de gewone vlier, waarvan de bessen donkerpaars tot zwart worden en in schermen hangen.

Bessen van de bergvlier

Bessen van de bergvlier

Het blad van de bergvlier is ook wel een klein beetje anders dan dat van de gewone vlier, maar een heel groot verschil is er niet. De blaadjes zijn iets meer gezaagd en sommige juist extreem meer gezaagd zoals hieronder op de foto. De geur van de bladen is bij beide soorten ongeveer gelijk, onaangenaam maar karakteristiek. Zijn er geen bessen of bloemen aan de struik te zien, dan is het niet makkelijk om te zeggen welk van beide soorten het is.

Sterk gezaagd blad

Sterk gezaagd blad

Het meeste van bergvlier is giftig voor de mens. Maar als de bessen gekookt zijn, kunnen ze wel gebruikt worden voor menselijke consumptie.
Ook in Birkhoven hebben we nog de peterselievlier Sambucus nigra var. laciniata gevonden. Deze struik is eigenlijk hetzelfde als de gewone vlier, maar de bladeren zijn ingesneden waardoor hij op peterselie lijkt (foto volgt nog).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s