Wilde wingerd en Torreya

Wat kan de maand oktober toch heerlijke dagen hebben. Koel in de morgen die zelfs wat vochtig aanvoelt, maar met de zon al snel stralend tussen de bomen door. Hier en daar beginnen de bomen al te verkleuren wat de sfeer helemaal bijzonder maakt. Al betekent het natuurlijk wel dat de zomer echt ten einde is.
Vanmorgen konden we ons eerst even uitleven op een cluster wilde wingerd dat in het stuk bos langs de BW laan lekker aan het woekeren was. Al meters hoog in verschillende bomen en op de grond grote netwerken van wortels en draden. We vermoeden dat het weer eens het gevolg is van het storten van tuinafval. Jammer dat sommige mensen dat zo makkelijk doen en er niet bij denken dat het voor het bos enorme gevolgen kan hebben. Nu is de wingerd vast nog eenvoudig te verwijderen, maar we kennen soorten die veel lastiger zijn.
Martijn had ons ook al snel gevonden. Hij bracht een grote emmer jonge boompjes voor ons mee. Torreya californica. Ze komen van pinetum Blijdestein uit Hilversum, daar had de boom een gigantische hoeveelheid vruchten/kegels geproduceerd. Deze zijn toen op een kaal stukje tuin onder de aarde gestopt en als haren op een hond kwamen de bomen op. Wij kregen er ook een emmer vol, om precies te zijn 85.
Om eerst nog wat te groeien heb ik ze in mijn moestuin gezet en een beetje vertroeteld.

20131007 012

wat stro er omheen

wat stro er omheen

De Torreya heeft niet zoals vele naaldbomen kegels of dennenappels, maar er zitten een soort noten aan die net iets groter zijn dan eikels. En zeer kiemkrachtig dus.
Aan sommige zat de vrucht/kegel/noot nog aan de plant.

De noot met kiem

De noot met kiem

Afscheid van 'moeder Torreya'

Afscheid van ‘moeder Torreya’

Bovenstaande foto kreeg ik uit Hilversum

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Birkhoven, Pinetum Blijdenstein en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s