Ook nog foto’s uit Evia

In de herfstvakantie was Cees in Evia, Griekenland en vond daar ook weer bijzondere bomen.

Neem bv nu deze, het lijkt echt een hulst, maar er zitten eikels aan. Deze groeit in Nederland niet, het is een hulsteik.

Hulsteik

Hulsteik

Hulsteik of Quercus coccifera is een eikensoort die meer een struik dan een boom vormt. Ze kunnen wel tegen de 6 meter hoog worden ,maar meestal is het een struikvormige boom die niet boven de 2 meter komt. Van oorsprong komt hij uit het mediterane gebied en groeit daar meestal op zeer droge en/of onherbergzame plekken. Hij gedijt het best in een warm klimaat en kan het goed uithouden als er weinig regen valt. Het is de eik die het best tegen zulke klimaatomstandigheden gehard is.
De naam is niet zomaar gekozen, het blad van de hulsteik lijkt sprekend op een hulstblad, inclusief de stekels eraan. Ook is hij winter groen. Aan de napjes van de eikels zitten stekels. Het duurt anderhalf jaar voordat de eikels rijp zijn en van de boom vallen. Bij nat weer ontkiemen ze ook weer heel makkelijk. De eikels zijn eetbaar, al lijken ze erg bitter te zijn. Maar in de droge en arme gebieden waar die groeit is het soms het enige voedsel wat er te vinden is.

P1080657

Zo’n boom is natuurlijk een hele puzzel om hem zijn goede naam te geven. Wat heel snel duidelijk is, is dat het wel een naaldboom moet zijn geweest. Niet alleen doordat hij omringd is door naaldbomen, maar ook omdat hij duidelijk een rechtdoorgaande weinig vertakte hoofdstam heeft. Ik moet sterk denken aan een Algerijnse zilverspar, Abies numidica, maar dat is een ware gok. Als de boom leeft is die mooi, maar dood kan hij ook nog jaren intrigeren.

Deze doet me denken aan De Schreeuw van Edvard Munch

Deze doet me denken aan De Schreeuw van Edvard Munch

Deze holle boom is een oud exemplaar van de oosterse plataan, Platanus orientalis. Deze boom kan zeer oud worden in Griekenland. In Kos, op het eiland Kos, staat een exemplaar waarvan gezegd wordt dat hij wel 500 jaar oud is. Deze wordt aan alle kanten ondersteund en ook bij deze boom is de stam voor een groot deel hol.
De schreeuw.

Maretak in zilverspar

Maretak in zilverspar

De maretak, Viscum album, of heksenbezem is een bijzondere plant. Deze is groenblijvend en afhankelijk voor water en zouten van de gastheer waarin hij groeit. De plant heeft zeer veel verschillende namen en er zijn ook verschillende betekenissen aan de plant gegeven. In ieder geval gebruikte de druïde van Asterix en Obelisk de plant als onderdeel van zijn geheime toverdrank.
De bessen worden door vogels gegeten. De zaden komen dan met de ontlasting mogelijk weer in een andere boom terecht waar zich dan een nieuwe plant kan ontwikkelen. Op deze foto zit de maretak duidelijk in een zilverspar, wat vast en zeker de nobel- of edelspar, Abies procera is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buitenland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s