Coniferen uit de schaduw

Op zaterdag 13 september 2014 vierde de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) haar negentigste verjaardag. Dendrologie is de studie van houtachtige gewassen: bomen en struiken. En zoals iedereen weet is Wilma een enthousiast dendroloog.
De feestelijkheden voltrokken zich in het Ebben Inspyrium te Cuyk. Ebben is een grote boomkwekerij (400 ha.!), een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. In 2012 is er een nieuw kantoor gebouwd, en daarnaast het Inspyrium: een evenementen-centrum in een “inspyrerende” omgeving. Er is veel over Ebben en het Inspyrium te vertellen; dat ga ik nu even niet doen. Het ging om de jubileumbijeenkomst van de NDV.
Wilma is al enkele jaren een actief lid van de NDV. Ze heeft er inmiddels drie dendrologie-cursussen gevolgd, ze gaat regelmatig met de club op excursie, op zoek naar interessante bomen, en ze kent er inmiddels heel wat mensen.
Ze werd door de organisator van de jubileumbijeenkomst, Koos Slob, gevraagd een korte lezing te geven over een onderwerp dat ze zelf mocht bepalen. Ik geloof dat Koos iets Nieuwzeelands in z’n achterhoofd had, maar het werden (natuurlijk) naaldbomen.

Het thema van de jubileumconferentie was “In de schaduw van de boom”, en Wilma koos een daarbij aansluitende titel: “Schoonheid vanuit de schaduw”.
Ze begon haar praatje met te vertellen hoe ze aan bomen verslingerd was geraakt. Dat had natuurlijk alles met pinetum Birkhoven te maken. Hoe we daar in 2005 begonnen, en hoe we steeds meer geïnteresseerd raakten in alle bomen die er stonden. Daarna kreeg haar lezing een onverwachte wending. Het werd een vurig pleidooi voor meer aandacht voor coniferen / naaldbomen in de wereld van de dendrologie, vooral in kringen van diegenen die direct of indirect verantwoordelijk zijn voor het aanplanten van bomen in het stedelijk gebied. Daar zie je zelden naaldbomen, terwijl recent in een onderzoek van een aantal studenten van Larenstein weer is aangetoond hoe belangrijk naaldbomen ook in de stad kunnen zijn: als vangers van fijnstof, vanwege de bijdrage aan de biodiversiteit, etc.

Wilma’s lezing eindigde met de oproep om te zorgen dat er over tien jaar in elke Nederlandse stad minstens één straat is waar naaldbomen staan.

Advertenties

Over Dick Bos

Wilt u meer over mij weten? Lees dan (als we in Nieuw-Zeeland zijn) ons blog "wvendb (in nz)" of: mijn blog "dickbos" (in origineel steenkool-Engels), of ons blog "hackfalls" (idem) - alles op wordpress. U kunt ook eens kijken naar mijn bijdragen op wikipedia-nl. (Gebruiker:Dick_Bos)
Dit bericht werd geplaatst in Dendrologie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s