Oude kaarten van Birkhoven

De topografische kaart van 1855
Dit was de eerste topografische kaart. Uitgegeven op een schaal van 1:50.000. Het betreft kaartblad 32 Amersfoort (verkend in 1847 en 1848). De kaart beslaat een gebied van de Zuiderzeedijk bij Spakenburg in het noorden tot de spoorlijn Arnhem – Utrecht in het zuiden, en van Hilversum in het westen, tot Ede in het (zuid-)oosten. Het formaat van dit kaartblad is 80 cm (breed) x 50 cm (hoog). Meer dan het hieronder weergegeven gebied kon ik niet scannen. Wie de hele kaart wil zien: een originele afdruk hangt bij ons in de gang.

Topografische kaart 1855

(klik op de kaart om een grotere weergave te zien)

Van belang voor ons is hier natuurlijk maar een klein gedeelte. Dat is hieronder uitvergroot. Goed is te zien dat het buurtschap ‘De Birk’ direkt ten westen van de kapel van Isselt is weergegeven. In de zuidwestelijke punt van wat nu het bedrijventerrein ‘De Isselt’ is. Het eerste stuk van de Peter van den Breemerweg heet daar nog steeds ‘Birkt’.

detail topografische kaart 1855

Belangrijk is dat de boerderij ‘Bierkhoven’ op de kaart aan de Oude Soesterweg ligt. Die heet verder naar het westen de Zwarten Weg. Dat is de weg die nu ongeveer de Peter van den Breemerweg is.
Van het gebied dat nu Bos Birkhoven is, is volgens de kaart een deel bebost. Het ‘Monnikenbosch’ is duidelijk aangegeven.

De topografische kaart van 1905
De schaal van deze kaart (bladnr. 428) was 1 : 25.000. Hij werd verkend in 1871, herzien in 1905 en uitgegeven in 1912. Hieronder een scan van een reproductie.

Topografische kaart 1905

De spoorlijnen bij Amersfoort zijn nu aangelegd. De halte Vlasakkers is duidelijk aangegeven.
En zoomen we dan weer in op Birkhoven:

detail topografische kaart 1905

Huis Birkhoven ligt nu ten zuiden van de (nieuwe) Soester Straatweg. We zien dat de BW-laan nog niet is aangelegd. Het huidige Bos Birkhoven is nagenoeg geheel bebost. De naam ‘Japansche Boschjes’ is prominent aanwezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s