Abies grandis

Van het geslacht Abies is de Abies grandis of reuze zilverspar, wel de grootste en de snelst groeiende. Van nature komt hij voor in het westen van Noord Amerika, in het noorden van California. Hij wordt veel aangeplant voor houtproductie, al is het hout niet erg duurzaam of sterk. Verder wordt de boom ook wel aangeplant als sierboom.

Abies grandis in pinetum Birkhoven. Deze is nog niet erg groot


De naalden van de reuze zilverspar zijn glanzend groen, tussen 3 en 7 cm lang, voelen zacht aan en ruiken ook nog lekker. De naalden zitten in een plat vlak aan de twijgen. Het lijkt of er twee rijen naalden zijn, met kortere en met langere naalden, maar allemaal in hetzelfde platte vlak dat vaak horizontaal is. Aan de onderkant van de naalden zijn twee grijs/witte strepen te zien waarin zich de huidmondjes bevinden.

Takje met de horizontaal geplaatste naalden


De bast is grijsachtig en vrij glad, maar wel met allemaal blazen erop. Als je een blaasje kapot maakt, dan blijkt die vol met kleverige maar zeer welriekende hars te zitten.

De gladde grijsgroene bast met harsblaasjes


De kegels staan rechtovereind en zitten meestal alleen bovenin de boom. Omdat de bomen meestal vrij groot zijn voordat er kegels aankomen, is het altijd een hele kunst om de kegels te zien te krijgen. Als de kegel rijp is dan vallen alle schubben en de zaden los naar beneden. Er blijft een tijdlang een leeg steeltje van de kegel aan de boom zitten. Dit is trouwens bij alle zilversparren het geval. Om kegels van zilversparren te vinden, moet je vooral na een storm gaan zoeken, mogelijk dat er dan eens een takje met kegels op de grond ligt. Normaal gesproken zal je geen kegels van zilversparren op de grond vinden.

Advertenties

Een reactie op Abies grandis

  1. Pingback: Bomen in het pinetum en Geschiedenis | Bos Birkhoven bij Amersfoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s