Taxus baccata

Voor velen is de taxus een bekende boom. Hij is makkelijk in de tuin in leven te houden, makkelijk te snoeien en daarom ook geschikt om als haag of afscheiding te gebruiken. De taxus kan heel oud worden. In Perthshire in Engeland staat een taxus waarvan gezegd wordt dat die minstens 3000 jaar oud is en mogelijk zelfs wel 5000.
De taxus is tweehuizig. Aan de ene plant zie je alleen maar mannelijke bloeiwijze (maart/april), gelige stuifmeelbolletjes aan de onderzijde van de takjes. Aan de andere plant zie je later in het jaar de zaden verschijnen die opvallen door een rood omhulsel, de zaadrok.
Alles aan de taxus is giftig, behalve de zaadrok. Maar voorzichtig als je het zou willen eten, bijt niet per ongeluk op het zaad.
De meeste bomen worden in Nederland genoemd bij hun Nederlandse naam. Dit niet bij de taxus, zijn Nederlandse naam is Venijnboom, maar niet bij velen bekend.
Van nature komt de taxus voor in Europa en het noorden van Afrika.

De Taxus is goed herkenbaar aan zijn groene twijgen

Net als van andere bomen zijn ook van de taxus vele bijzondere vormen gekweekt. Zoals bijvoorbeeld de Taxus baccata ‘Fastigiata’, welke een smalle opgaande, zuilvormige groei heeft. De naalden van deze cultivar staan gerangschikt rondom de twijgjes, terwijl de naalden van de gewone taxus meer in een plat vlak staan. Deze zuilvormige taxus is in het pinetum Birkhoven te vinden.
Dan is er ook nog de Taxus baccata ‘Repandens’. Deze wordt ook wel de kruipende taxus genoemd, hij blijft heel erg laag. Ook in pinetum Birkhoven hebben we daar enkele exemplaren van. Ze groeien heel erg traag, wat wel jammer is. Het mooiste exemplaar wat ik ooit ben tegengekomen is deze uit pinetum Blijdenstein, Hilversum

Taxus baccata 'Repandens' in pinetum Blijdestein in Hilversum. Deze taxus is vóór 1930 geplant.

Er bestaat ook een Taxus baccata ‘Amersfoort’. Van deze zou je in eerste instantie niet zeggen dat het een taxus is. De naalden van deze zijn erg kort en afgerond. Hij heeft zijn naam gekregen omdat hij voor het eerst in Amersfoort gevonden is. De groeiwijze is erg onregelmatig, waardoor hij niet erg geliefd is

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s